Med anledning av den information som beskrivs i media om vår arbetsmiljö

2024-03-28

NVK är en organisation som genomgår en utvecklingsresa, vilket har medfört förändringar i arbetssätt och struktur inom förbundet.

Att navigera genom förändring innebär att gå från ett nu-läge till ett ny-läge. Det kräver inte bara att vi hittar nya lösningar, utan också att vi ändrar beteenden för att omfamna dessa lösningar. Det är viktigt att komma ihåg att förändringsarbete tar tid, att processerna är oförutsägbara och att förändring i stort sett alltid möter motstånd.

Trivseln inom NVK är långt mer nyanserad än vad som framkommer i media under de senaste dagarna. Förbundet har arbetat mycket med att säkerställa det systematiska arbetsmiljöarbetet och det medför bland annat att medarbetarna inkluderas i större förändringsarbeten som berör deras arbetsmiljö. Hur väl systematiken uppfyller kraven har nyligen granskats av förbundets revisorer och resultatet från den granskningen förväntas komma inom kort. Frågan om tystnadskultur är allvarlig eftersom det systematiska arbetsmiljöarbetets uppbyggnad utgår från att alla deltagare bidrar aktivt med sitt perspektiv i frågan.

Kommunikation spelar en central roll i förändringsarbetet och i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Här pågår arbete med att förbättra dialogen internt och externt. Gällande arbetsmiljön specifikt så arbetar vi aktivt för att få igång samtal om vår arbetsmiljö då tystnad endast kan motverkas med samtal.

Som direktionens ordförande och förbundschef, och därmed ytterst ansvariga för förändringsarbetet som pågår och för arbetsmiljöfrågorna på vår arbetsplats, är vi tillsammans fast beslutna att se till att förbundet fortsätter att utvecklas till en kommunal instans som innevånarna är nöjda med och att alla våra medarbetare har en säker, hälsosam och trivsam arbetsmiljö.

Per-Arne Andersson Kenneth Berggren

Ordförande direktionen NVK Förbundschef NVK