Biltvätt

Sveriges kommuner uppmanar alla att inte tvätta bilen på gatan, garageuppfarten, gårdsplanen eller liknande.

Detta då smutsen på bilen innehåller både rester från olja, tungmetaller och avfettningsmedel, alla mycket svårnedbrytbara ämnen. Detta följer med tvättvattnet när bilen tvättas, och förs från din dagvattenbrunn till närmsta sjö eller vattensamling och skadar såväl natur och människor som fiskar och andra vattenlevande djur. Gatubrunnar/rännstensbrunnar är endast till för regnvatten då det leds orenat bort till närmsta sjö.

Om du däremot tvättar din bil i en tvätthall minskar utsläppen av de farliga ämnena med nästan 90%. Detta eftersom det finns en oljeavskiljare i tvätthallarna. Om du inte har möjlighet att ta dig till en tvätthall/biltvätt så är det näst bästa alternativet att tvätta bilen på grus eller gräs, för då tar marken hand om lite av de skadliga ämnena.

Vi rekommenderar att du tvättar bilen i en automattvätt, en biltvätt eller i en gör-det-själv hall, då gör du både naturen, djur, växter och dina barn glada, att de slipper vistas i orent vatten. Kom också ihåg att alltid tvätta bilen med miljömärkta rengöringsmedel såsom Svanen eller Bra Miljöval.

Biltvätt i Fagersta:

  • OKQ8; Norbergsvägen 2, Tvätta Själv hall & automatisk biltvätt
  • Circle K; Rättarbacken 1, Automatisk biltvätt
  • Circle K; Virsbovägen 8, Automatisk biltvätt

Biltvätt i Norberg:

  • Norbergs tips & tobak; Malmgatan 14, Tvätta Själv hall
Tvätta bilen på macken istället!

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?
Feedback